woensdag 22 juni 2016

Dr. Nick has left the building

De entourage van Elvis Presley telde behalve een Nederlandse manager ook een dokter van Griekse afkomst. George Constantine Nichopoulos, door The King steevast Dr. Nick genoemd, was de omstreden lijfarts van de zanger. Hij overleed eind februari op 88-jarige leeftijd in Memphis.

Dr. Nick was een geboren Amerikaan en beleefde zijn jeugd in Anniston, Alabama. Vader en moeder, immigranten Constantine George Nichopoulos en Persephone Bobotsiares, dreven een restaurantje: Gus’ Sanitary Cafe. George hielp mee ‘zodra ik boven de bar uit kon kijken.’ In 1959 studeerde hij als arts af. Acht jaar later kwam hij in contact met Elvis, hij hielp hem van zijn zadelpijn af. Rond 1970 trad Nichopoulos in dienst van Presley en bleef dat tot de dood van The King in augustus 1977. Hij toerde met Elvis kriskras door de VS als prominent lid van de Memphis Mafia, de inner circle van Presley. Op foto’s en films zien we hem altijd met zijn onafscheidelijke zwarte dokterstas om de ster bij te staan met het zware tourschema: ‘Ik was zijn vader, zijn beste vriend en zijn dokter.’

Nichopoulos trouwde een vrouw met Griekse achtergrond: Edna Athena Sanidas. Het was een flamboyante man met opmerkelijke broeken, overhemden met levensgrote punten, Hawaii-shirts en al vroeg opvallend lang, zilverwit haar. Op het moment dat Presley stierf was hij in de nabijheid en hij heeft nog geprobeerd zijn werkgever te redden. Ook bij de autopsie was de dokter aanwezig, waarna hij degene werd die Elvis officieel dood moest verklaren. Bij de begrafenis droeg hij met anderen de kist.
Vanwege het voorschrijven van overdoses medicijnen aan Elvis, Jerry Lee Lewis en twaalf andere patiënten, kreeg hij in 1980 een proces aan zijn broek. Alleen al in de acht maanden voor zijn dood had hij Presley meer dan 10.000 doses amfetamines, barbituraten, stemmingsremmers, pijnstillers, slaappillen, laxeermiddelen en hormoonpreparaten voorgeschreven. Maar volgens de dokter probeerde hij Elvis zo van zijn verslaving af te helpen, onder meer met placebo’s: ‘Elvis was een gecompliceerd iemand. Hij dacht dat er voor alles iets was.’ Nichopoulos hield vol dat The King aan extreme constipatie overleed. Critici verdachten hem er in het beste geval van dat hij geen nee kon zeggen en in het slechtste geval dat hij in de ban was van het sterrendom en de aandacht. Er volgde vrijspraak. In diezelfde tijd werd Dr. Nick tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd in de borst geschoten. Dat liep goed af en nog steeds is onbekend wie de dader was. Volgens het slachtoffer moest het wel een boze fan van Elvis zijn. Dat zei hij in 1993 tegen de Nederlandse filmmaker Jorrit van der Kooi.

Uiteindelijk mocht Nichopoulos in 1995 z’n vak niet meer uitoefenen, nadat bleek dat hij patiënten weer overdoses voorschreef. Volgens hem waren het mensen met chronische pijnen die niet te opereren waren. Hij gaf wel toe waarom hij het deed: ‘Omdat ik te veel om hen geef.’ Dat leverde hem een tweede bijnaam op: dr. Feelgood. Uit geldnood werd Nichopoulos een tijdje roadmanager van Jerry Lee Lewis en werkte hij voor FedEx. Op veilingen verkocht de ex-arts spullen die hij van Elvis had gekregen. Dr. Nick stelde op een gegeven moment zelfs een reizende tentoonstelling samen met attributen waarmee hij Presley altijd hielp. Het aanhoudende rumoer rond hem zou de makers van The Simpsons on top off all tot hun kwakzalvende immigrantentypetje dr. Nick ‘Hi Everybody!’ Riviera hebben geïnspireerd. In 2010 schreef Nichopoulos nog een boek over zichzelf en zijn oude baas. Ook al was intussen gebleken dat The King stierf aan hartfalen en niet aan te veel medicijnen, Nichopoulos begreep zijn lot als zondebok goed: ‘Ik denk dat het is omdat hij overleden is.’ Kaló parádeiso, Dr. Nick.
Gepubliceerd in nummer 2 - 2016 van Lychnari, Verkenningen in het Griekenland van nu
          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten